4 οικονομικές συνήθειες για να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά σας

4 οικονομικές συνήθειες για να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά σας

Mai 22, 2023 0 Von admin

Η οικοδόμηση διαρκούς πλούτου και η τακτοποίηση των οικονομικών σας δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθούν συνεπείς, θετικές συνήθειες που οδηγούν σε μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και πλούτο.

«Όσον αφορά τη βελτίωση της οικονομικής σας κατάστασης, το πρώτο βήμα είναι να έχετε ένα ξεκάθαρο όραμα για τους στόχους σας και πώς είναι το ιδανικό οικονομικό μέλλον σας», λέει ο Philip Gibson, οικονομικός σύμβουλος στο Wealth Enhancement Group. «Αφού έχετε μια αίσθηση των στόχων σας, μπορείτε να αρχίσετε να αναλαμβάνετε δράση για να τους κάνετε πραγματικότητα».

Μόλις μάθετε σε τι εργάζεστε, θα πρέπει να προσδιορίσετε εάν οι οικονομικές σας αποφάσεις βοηθούν ή βλάπτουν το μακροπρόθεσμο μέλλον σας. Ποιες έξυπνες συνήθειες θα σας βοηθήσουν να πλησιάσετε τα χρηματικά ορόσημα; Ρωτήσαμε τους επαγγελματίες.

Απεικόνιση ανθρώπων που ταξινομούν τα οικονομικά τους

4 έξυπνες συνήθειες χρημάτων που θα σας προετοιμάσουν για ένα ισχυρό οικονομικό μέλλον

Οι τακτικές που χρησιμοποιείτε για να βελτιώσετε την οικονομική σας υγεία και να επιτύχετε τους στόχους μπορεί να μην είναι αυτό που λειτουργεί για όλους—και αυτό δεν πειράζει. Αυτό που έχει σημασία είναι να εργάζεστε με συνέπεια για να δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε οικονομικές παγίδες όπως οι παρορμητικές δαπάνες και οι ανεξέλεγκτες σπείρες χρέους.

αριθμός 1 εικονίδιοΚρατήστε μια τρέχουσα λίστα με τους οικονομικούς σας στόχους

Σκεφτείτε το σαν τον πίνακα οικονομικής όρασής σας. Το να διατηρείτε ένα περίγραμμα των άμεσων και μακροπρόθεσμων οικονομικών σας στόχων μπορεί να σας κρατά κίνητρα και να σας υπενθυμίζει τακτικά τι εργάζεστε προς την κατεύθυνση, ακόμα κι αν αισθάνεστε μακριά.

«Είναι καλύτερο να βάζετε βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, για παράδειγμα, πιθανότατα θα χρειαστούν περίπου ένα χρόνο για να επιτευχθούν. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αγορά ενός αυτοκινήτου, τις διακοπές ή την εξόφληση του ονομαστικού χρέους», λέει ο Evan Potash, σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στην TIAA. «Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε χρόνια. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αποταμίευση για προκαταβολή σε ένα σπίτι, πληρωμή φοιτητικών δανείων ή αποταμίευση για βελτιώσεις σπιτιού. Και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερα από πέντε χρόνια. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την πληρωμή για την κολεγιακή εκπαίδευση ενός παιδιού, την αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση ή το να αφήσετε μια κληρονομιά στην οικογένειά σας».

εικονίδιο αριθμός 2Κάντε έναν τακτικό οικονομικό έλεγχο

Πιθανότατα έχετε ακούσει το ρητό «μήλο την ημέρα» καθώς σχετίζεται με τη σωματική σας υγεία. η ίδια λογική ισχύει και εδώ. Ελέγχετε τακτικά τα οικονομικά σας κάνοντας check-in στο δικό σας αποπληρωμή του χρέους πρόοδος, μείζον αλλαγές στο πιστωτικό αποτέλεσμα ή πιστωτική έκθεση οι ενημερώσεις είναι χρήσιμες. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τυχόν αλλαγές στις δαπάνες σας που δεν ήταν σύμφωνες με τον προϋπολογισμό σας.

Αυτή είναι η στιγμή για να φωνάξετε τον εαυτό σας και να προσδιορίσετε εάν οι συμπεριφορές σας βοηθούν ή βλάπτουν. Το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τις απαραίτητες προσαρμογές.

«Για να διατηρήσετε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των οικονομικών σας, είναι σημαντικό να διεξάγετε τακτικούς ελέγχους. Τουλάχιστον θα πρέπει να διεξάγετε έναν οικονομικό έλεγχο ετησίως. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από τη διεξαγωγή ελέγχων μηνιαία ή τριμηνιαία», λέει ο Gibson. «Αν είστε νέοι στον καθορισμό στόχων και τη δημιουργία προϋπολογισμού, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με ένα μηνιαίο πρόγραμμα μέχρι να δημιουργήσετε μια σταθερή διαδικασία και να γίνετε πιο άνετοι».

εικονίδιο αριθμός 3Εφαρμόστε ένα σύστημα προϋπολογισμού που λειτουργεί για εσάς

Ένας άλλος βασικός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι διατηρείτε τα οικονομικά σας σε τάξη είναι να δημιουργία και διατήρηση προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός είναι ένα σύστημα που σας επιτρέπει να προγραμματίζετε τα έσοδα και τα έξοδά σας κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης χρονικής περιόδου. Εάν δεν είχατε ποτέ προϋπολογισμό ή πιστεύετε ότι οι προϋπολογισμοί είναι περιοριστικοί, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι προϋπολογισμοί δεν απαγορεύουν τις δαπάνες, κάνουν ένα σχέδιο για κάθε ένα από τα δολάρια σας που σας αφήνει περιθώρια να ξοδέψετε χρήματα για τα περισσότερα σημαντικό για εσάς.

Η δημιουργία και η τήρηση ενός προϋπολογισμού μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται το εισόδημά σας και εάν θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικά για να επιτύχετε τους στόχους σας. Δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος για τον προϋπολογισμό. Η «καλύτερη» μέθοδος προϋπολογισμού θα είναι τελικά αυτή που ευθυγραμμίζεται με το στυλ δαπανών, αποταμίευσης και επένδυσης σας. Το κλειδί είναι να βρείτε μια στρατηγική που πιστεύετε ότι μπορείτε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα.

Μερικές δημοφιλείς στρατηγικές περιλαμβάνουν:

  • Μέθοδος 50/20/30: Αυτή η μέθοδος προϋπολογισμού παραμερίζει ένα ποσοστό του εισοδήματός σας για τρεις κύριες κατηγορίες δαπανών. Θα πρέπει να ξοδεύετε το 50% του εισοδήματός σας μετά από φόρους σε απαραίτητα, το 30% σε επιθυμίες και το 20% σε αποταμιεύσεις και εξόφληση χρεών.
  • Πληρώστε πρώτα από τον εαυτό σας: Ένας προϋπολογισμός που πρέπει να πληρώσετε μόνοι σας (μερικές φορές ονομάζεται αντίστροφος προϋπολογισμός) δίνει προτεραιότητα στις κατηγορίες αποταμίευσης βάσει στόχων, όπως η συνταξιοδότηση και οι επενδύσεις, πριν αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες δαπάνες.
  • Μηδενικός προϋπολογισμός: Μια μέθοδος προϋπολογισμού που κατανέμει κάθε δολάριο σε ένα στοιχείο γραμμής στον προϋπολογισμό σας. Ο στόχος αυτής της στρατηγικής είναι το συνολικό εισόδημά σας, μείον τα έξοδά σας, να είναι ίσο με μηδέν.

Και αφού έχετε εφαρμόσει ένα στρατηγική προϋπολογισμού, μείνετε συνεπείς. Ελέγξτε με τον εαυτό σας και τον προϋπολογισμό σας για να αποφασίσετε εάν η στρατηγική σας λειτουργεί για εσάς ή εάν πρέπει να προσαρμοστείτε.

«Πάντα να παρακολουθείτε τον προϋπολογισμό σας και να βλέπετε αν υπάρχουν τρόποι περικοπής ορισμένων μη ουσιωδών δαπανών διακριτικής ευχέρειας. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μεσημεριανό στο σπίτι και να το φέρετε στη δουλειά; Πληρώνετε για συνδρομή γυμναστηρίου που δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και 3 μήνες; Ίσως ξεκινήσετε να κάνετε προπονήσεις στο σπίτι ή να κάνετε τζόκινγκ με φίλους», λέει ο Potash. «Ρίξτε μια ματιά στο αν χρειάζεστε πραγματικά όλες αυτές τις υπηρεσίες ροής που λάβατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μπορείτε να προσκαλέσετε φίλους για δείπνο και μια βραδιά σινεμά στο σπίτι αντί να βγείτε έξω για φαγητό; Πληρώνετε για πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας;»

εικονίδιο αριθμός 4Απομακρύνετε τις εικασίες από τη διαχείριση των οικονομικών σας—μην φοβάστε να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία

Μερικές φορές, χρειάζεστε έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα οικονομικά σας, να θέσετε στόχους και να σας κρατήσει υπόλογους. Συνάντηση με οικονομικό σύμβουλο νωρίς στα χρόνια που κερδίζετε εισόδημα μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε προς τα οποία εργάζεστε, εάν οι οικονομικές σας συνήθειες ευνοούν αυτούς τους μακροπρόθεσμους στόχους και πού πρέπει να κάνετε προσαρμογές.

Ίσως δυσκολεύεστε με το χρέος ή δεν είστε σίγουροι πού ή πώς να αρχίσετε να επενδύετε. Η συνάντηση με έναν οικονομικό προγραμματιστή μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε μερικές από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις σας, να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που να καλύπτει όλους τους οικονομικούς σας στόχους και να προσαρμόσετε το σχέδιο καθώς η οικονομική σας κατάσταση αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

«Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το χρέος, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε μια συμβουλευτική υπηρεσία πιστώσεων για υποστήριξη. Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο και πού να επενδύσετε τα χρήματά σας, απευθυνθείτε σε έναν οικονομικό προγραμματιστή», λέει ο Gibson. «Για να επιτύχετε μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα, είναι επίσης σημαντικό να επενδύετε τα χρήματά σας με σύνεση. Ένας χρηματοοικονομικός σχεδιαστής μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες για τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους σας και την ανοχή κινδύνου σας».