Συνειδητή ταμειακή ροή: Τα χρήματά σας δαπανήθηκαν καλά

Συνειδητή ταμειακή ροή: Τα χρήματά σας δαπανήθηκαν καλά

Mai 23, 2023 0 Von admin

Όλοι μιλούν για το πώς να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά κανείς δεν σας διδάσκει πώς να τα ξοδεύετε. Το να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε τα χρήματά σας είναι ένα αγνοούμενο βασικό συστατικό για την οικονομική επιτυχία. Δεν είναι μόνο απαραίτητο αλλά και ενδυναμωτικό. Ανεξάρτητα από το αν είστε Baby Boomer, GenX ή νεαρός ενήλικας, πρέπει να καταλάβετε πού πάνε τα χρήματά σας. Ευτυχώς, έχετε τη δυνατότητα να αποφασίσετε πού πηγαίνει. Εδώ μπαίνει ένα συνειδητό σχέδιο ταμειακών ροών.

Μερικοί άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα από όσα έχουν, ενώ άλλοι συσσωρεύουν χρήματα και φοβούνται να τα χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, με ένα σταθερό σχέδιο, μπορείτε να βγάλετε στο έπακρο τα χρήματά σας και να τα ξοδέψετε σε πράγματα που απολαμβάνετε ενώ εξοικονομείτε για το μέλλον σας.

Το πρόβλημα: κακές συνήθειες δαπανών

Όπως λέει ο Tony Robbins, «η ενέργεια ρέει όπου πηγαίνει η προσοχή». Αυτό δεν συμβαίνει πάντα με τα χρήματα. Τα χρήματα συχνά ρέουν οπουδήποτε έχουν εδραιωθεί οι δεσμεύσεις και οι συνήθειές σας – και μπορεί να ξεφύγουν. Οι άνθρωποι θα σπαταλούν χρήματα για ένα πράγμα, ενώ αγωνίζονται να βρουν αρκετά για ένα άλλο, πιο σημαντικό πράγμα. Ή, δεν ξοδεύουν απολύτως τίποτα. Βασικά, ο προϋπολογισμός τους δεν έχει προσαρμοστεί στο σημερινό περιβάλλον και τις προτεραιότητες που έχουν εξελιχθεί.

Οι άνθρωποι συχνά καθιερώνουν ένα μοτίβο δαπανών ή αποταμίευσης και μένουν σε αυτό. Τα πρότυπα συχνά καθορίζονται από ένα σύνολο περιστάσεων ή προτεραιοτήτων. Κάποιος μπορεί να έκανε αποταμιεύσεις για το κολέγιο του παιδιού του για 20 χρόνια και να διαπιστώσει ότι εξακολουθεί να ακολουθεί τις ίδιες τεχνικές αποταμίευσης πολύ καιρό μετά την αποφοίτηση του παιδιού του.

Αντίθετα, μερικοί άνθρωποι είναι πλούσιοι και δεν ξοδεύουν δεκάρα σε πράγματα που θα μπορούσαν να τους κάνουν πιο ευτυχισμένους. Είτε είναι ικανοποιημένοι με το πού βρίσκονται, είτε δεν έχουν σχέδιο δράσης για να ξοδέψουν τα χρήματά τους. Το πρόβλημα προκύπτει όταν το πρότυπο δεν προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες ή προτεραιότητες. Ακολουθούν ορισμένα κοινά μοτίβα δαπανών που μπορεί να είναι επιζήμια για την οικονομική σας υγεία:

Εικονίδιο Όχι ή Παράβλεψη

Δαπάνες σε λάθος μέρη. Μια φορά κι έναν καιρό, ίσως να είχατε διαπιστώσει ότι η ζωή στο κάντρι κλαμπ ήταν υψίστης σημασίας. Θα μπορούσε να είχε επιτρέψει στην οικογένειά σας να περάσει χρόνο μαζί, να χαλαρώσει και να δημιουργήσει υπέροχες αναμνήσεις, οπότε το να ξοδέψετε το 10% του διακριτικού σας εισοδήματος σε αυτό ήταν απολύτως λογικό. Δέκα χρόνια γρήγορα, τα παιδιά πηγαίνουν στο κολέγιο και η οικογένεια δεν επωφελείται πλέον από το κάντρι κλαμπ. Ωστόσο, συνεχίζετε να είστε μέλος επειδή έχετε συνηθίσει τον τρόπο ζωής και τη συνήθεια.

Κατά ειρωνικό τρόπο, δεν έχετε ταμειακές ροές και δεν είστε οικονομικά σε θέση να ανταποκριθείτε στην τρέχουσα προτεραιότητά σας να παρέχετε στα παιδιά σας μια εξαιρετική κολεγιακή εκπαίδευση. Η λύση στα χαρτιά είναι εύκολη – απλώς αναστείλετε ή ακυρώστε τη συνδρομή σας σε country club και ανακατανείμετε τα χρήματά σας για να πληρώσετε για το κολέγιο για παιδιά. Αντίθετα, οι άνθρωποι συχνά επιχειρούν να κάνουν και τα δύο και καταλήγουν να αγχώνονται για την έλλειψη κεφαλαίων τους. Ή θα μειώσουν τις αποταμιεύσεις τους για τη σύνταξη, ανταλλάσσοντας ένα πρόβλημα με ένα χειρότερο.

επιστρέφοντας πελάτη εικονίδιοΥπερβολικές δαπάνες. Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το πώς μερικοί άνθρωποι ξοδεύουν πάνω από το 20% του προϋπολογισμού τους σε ένα φανταχτερό όχημα που τους προσφέρει ελάχιστα οφέλη και μετά παραπονιούνται για το πώς δεν έχουν αρκετά χρήματα για να ταξιδέψουν. Τα ταξίδια είναι το νούμερο ένα πάθος τους στη ζωή και δεν ταξιδεύουν όσο θα ήθελαν επειδή δεν μπορούν να το «αντέξουν οικονομικά». Ωστόσο, εάν σταματήσουν και αναπτύξουν ένα συνειδητό σχέδιο ταμειακών ροών, θα συνειδητοποιούσαν ότι θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν από Lexus σε Honda και να χρησιμοποιήσουν το επιπλέον μηνιαίο εισόδημα για να ταξιδέψουν!

εικονίδιο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείωνΑποτυχία προσαρμογής των αναλήψεων. Όταν οι αγορές διαβρώνουν το 20% των αποταμιεύσεων ζωής σας, θα πρέπει να προσαρμοστείτε και να μειώσετε ή να αναστείλετε τις αναλήψεις του χαρτοφυλακίου σας. Διαφορετικά, η ανάληψη 4% μπορεί τώρα να είναι ανάληψη 5%, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει την πτώση του υπολοίπου σας ή να περιορίσει την ανάκτηση του υπολοίπου.

Η λύση: ένα συνειδητό σχέδιο ταμειακών ροών

Η λύση στο πρόβλημα των δαπανών είναι να δημιουργήσετε ένα συνειδητό σχέδιο ταμειακών ροών για το πώς θα θέλατε να διαθέσετε τα χρήματά σας εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε απελπισμένοι για να ξοδεύετε για πράγματα που αγαπάτε, να σταματήσετε να ξοδεύετε για πράγματα που δεν σας ενδιαφέρουν και να σταματήσετε να βυθίζεστε σε ταμεία συνταξιοδότησης για να πληρώσετε για τις τρέχουσες δαπάνες. Αυτό μπορεί να είναι διασκεδαστικό! Γράψτε όλα τα πράγματα για τα οποία σας αρέσει να ξοδεύετε χρήματα και μειώστε ανελέητα το κόστος για πράγματα που δεν χρειάζεστε ή δεν απολαμβάνετε πραγματικά. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να πληρώνετε τον εαυτό σας, να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας και να βάζετε τα χρήματα που απομένουν σε έναν λογαριασμό „χωρίς ενοχές“.

Πηγαίνοντας μπροστά

Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να το πάρεις στον τάφο. Οι άνθρωποι χάνουν γρήγορα την πρόθεσή τους πίσω από την αποταμίευση και μπαίνουν σε μια ρουτίνα να αποταμιεύουν και να μην ξοδεύουν ποτέ. Δεν σταματούν για να ξαναδούν πού ξοδεύουν, ειδικά στη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, οι άνθρωποι τελικά εξοικονομούν χρήματα για να τα ξοδέψουν και με ένα συνειδητό σχέδιο ταμειακών ροών, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας και να έχετε ένα ταμείο «χωρίς ενοχές» για να ξοδέψετε σε πράγματα που πραγματικά απολαμβάνετε στη ζωή!

Η δημιουργία ενός συνειδητού σχεδίου ταμειακών ροών μπορεί να είναι συντριπτική από μόνη σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με έναν πιστοποιημένο χρηματοοικονομικό σχεδιαστή που μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε πού να διαθέσετε τα χρήματά σας, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας χωρίς να εξαντληθούν ποτέ.


Αυτό το άρθρο γράφτηκε από τον Mark Colgan από Η συνταξιοδότηση του δρόμου και αδειοδοτήθηκε νόμιμα μέσω της Industry Dive Αγορά περιεχομένου. Απευθύνετε όλες τις ερωτήσεις αδειοδότησης στο [email protected].