Πρέπει να νοικιάσετε στη σύνταξη;

Πρέπει να νοικιάσετε στη σύνταξη;

Mai 21, 2023 0 Von admin

Μερικοί άνθρωποι νοικιάζουν στη σύνταξη επειδή δεν έχουν πολλές επιλογές. δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν σπίτια. Αλλά οι οικονομικοί σχεδιαστές λένε ότι η ενοικίαση μπορεί να έχει περισσότερο νόημα από την ιδιοκτησία σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και για τους συνταξιούχους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της ιδιοκτησίας σπιτιού.

Η ενοικίαση προσφέρει ευελιξία καθώς και ελευθερία από όλες τις μικροδουλειές και τα έξοδα συντήρησης ενός σπιτιού. Η ενοικίαση μπορεί επίσης να παρέχει ενσωματωμένες κοινότητες για κοινωνικοποίηση, καθώς και προσβάσιμες δυνατότητες στέγασης, όπως η κατοικία σε έναν όροφο, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γεράσουν στη θέση τους. Οι άνθρωποι που είναι «πλούσιοι στο σπίτι και φτωχοί σε μετρητά» μπορούν να πουλήσουν τα σπίτια τους και να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν έναν πιο άνετο τρόπο ζωής.

«Ενώ οι συνταξιούχοι συχνά δεν θέλουν να νοικιάσουν, μπορεί να είναι μια πιο έξυπνη απόφαση για διάφορους λόγους», λέει η πιστοποιημένη οικονομική σύμβουλος Lisa AK Kirchenbauer από το Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

Σκεφτείτε να νοικιάσετε εάν βρίσκεστε σε μετάβαση

Εάν μετακομίζετε σε μια νέα περιοχή, οι οικονομικοί σχεδιαστές προτείνουν συχνά να νοικιάσετε πρώτα για να πάρετε μια καλύτερη αίσθηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα διαφόρων γειτονιών. Θα χρειαστείτε χρόνο για να βρείτε νέους γιατρούς, να δείτε χώρους διασκέδασης, να εντοπίσετε αγαπημένα εστιατόρια και να δημιουργήσετε με άλλο τρόπο τις υπηρεσίες υποστήριξής σας, λέει η Delia Fernandez, πιστοποιημένη οικονομική σύμβουλος στο Los Alamitos της Καλιφόρνια.

„Είναι λογικό να νοικιάσετε για ίσως ακόμη και ένα χρόνο, ώστε να μπορείτε πραγματικά να εμβαθύνετε στην κοινότητα και να καταλάβετε τι θα είναι το κατάλληλο για εσάς“, λέει.

Η ενοικίαση είναι συχνά έξυπνη αν περιμένετε να μετακομίσετε ξανά μέσα σε λίγα χρόνια. Η αγορά και η πώληση κατοικιών είναι ακριβή και η αξία του σπιτιού σας μπορεί να μην αυξηθεί αρκετά γρήγορα για να αντισταθμίσει αυτό το κόστος. Η πώληση ενός σπιτιού μπορεί επίσης να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι περιμένετε, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης των ακινήτων, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει άγχος, καθυστερήσεις και πρόσθετο κόστος στη μετακόμισή σας.

Η ενοικίαση μπορεί να σας βοηθήσει να γερνάτε με μεγαλύτερη ασφάλεια και γαλήνη

Λίγα σπίτια είναι πραγματικά προσβάσιμα σε άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα ή άλλες αναπηρίες που σχετίζονται με την ηλικία και η προσαρμογή του τρέχοντος σπιτιού σας θα μπορούσε να είναι απαγορευτικά δαπανηρή. Οι νεότερες πολυκατοικίες θα μπορούσαν να προσφέρουν ράμπες, ανελκυστήρες, μονοκατοικία και άλλες ανέσεις για να σας κρατούν ασφαλείς καθώς μεγαλώνετε.

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι άλλοι κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς μπορεί να έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα διαμερίσματα μπορούν να προσφέρουν μια κοινότητα ανθρώπων που μπορούν να κοινωνικοποιηθούν και να προσέχουν ο ένας τον άλλον. Οι κοινότητες ενοικίασης για ηλικιωμένους συχνά προσφέρουν οργανωμένες δραστηριότητες και μαθήματα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να συνδεθούν, λέει η Sara DeSantis, καθηγήτρια προσωπικών οικονομικών στο Ντένβερ.

Μια άλλη επιλογή, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, είναι μια κοινότητα συνταξιοδότησης συνεχούς φροντίδας, ή CCRC, που σας επιτρέπει να μείνετε σε ένα μέρος ακόμα κι αν αργότερα χρειαστείτε υψηλότερα επίπεδα φροντίδας. Οι άνθρωποι συνήθως μετακομίζουν σε μία από αυτές τις εγκαταστάσεις όταν είναι υγιείς και μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα, με την υπόσχεση ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποβοηθούμενης διαβίωσης, εξειδικευμένης νοσηλευτικής και μερικές φορές φροντίδας μνήμης καθώς γερνούν. Τα CCRC χρεώνουν συνήθως ένα βαρύ εφάπαξ εισιτήριο – ο μέσος όρος ήταν 379.606 $ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επενδύσεων για Στέγαση & Φροντίδα Ηλικιωμένων, μια ερευνητική ομάδα. Οι κάτοικοι πληρώνουν επίσης μηνιαίες αμοιβές που συνήθως αυξάνονται με το επίπεδο περίθαλψης. Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο ήταν 4.364 $, σύμφωνα με το NIC.

Η ενοικίαση θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε περισσότερα ίδια κεφάλαια

Πολλοί άνθρωποι πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης χωρίς αρκετές αποταμιεύσεις και πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, λέει ο πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής Nicholas Bunio από το Berwyn της Πενσυλβάνια. Δύο συνηθισμένοι τρόποι αξιοποίησης του μετοχικού κεφαλαίου – η πώληση ενός σπιτιού και η αγορά ενός φθηνότερου ή η χρήση αντίστροφης υποθήκης – ενδέχεται να μην απελευθερώσουν αρκετά μετρητά για να βελτιώσουν ουσιαστικά την κατάστασή τους, σημειώνει ο Bunio.

„Αν πουλήσετε το σπίτι και νοικιάσετε, έχετε αυτό το μεγάλο σωρό μετρητά για να καλύψετε το ενοίκιο συν οτιδήποτε επιπλέον“, λέει ο Bunio.

Αντιμετώπιση αυξήσεων ενοικίων και άλλων αβεβαιοτήτων

Πολλοί συνταξιούχοι φοβούνται εύλογα την πιθανότητα μεγάλων αυξήσεων ενοικίων όταν έχουν σταθερό εισόδημα. Αλλά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι τα ενοίκια δεν είναι τα μόνα έξοδα στέγασης που υπόκεινται στον πληθωρισμό. Ακόμη και όταν έχετε ένα στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο, οι φόροι ιδιοκτησίας, η ασφάλιση των ιδιοκτητών σπιτιού και το κόστος συντήρησης και επισκευής του ακινήτου σας είναι πολύ πιθανό να αυξάνονται κάθε χρόνο, λέει η Crystal Cox, πιστοποιημένη οικονομική σύμβουλος στο Μάντισον του Ουισκόνσιν.

Οι ενοικιαστές μπορούν να βελτιώσουν κάπως τον κίνδυνο αύξησης των ενοικίων επιλέγοντας μεγαλύτερες μισθώσεις, λέει ο Bunio. Οι λεγόμενοι ιδιοκτήτες της «μαμάς και της ποπ» μπορεί να είναι πιο επιδεκτικοί στη διαπραγμάτευση ενοικίου από τις μεγάλες εταιρείες, και το να είσαι σταρ ενοικιαστής μπορεί επίσης να βοηθήσει, σημειώνει ο Fernandez.

«Στους ιδιοκτήτες αρέσουν οι άνθρωποι που διατηρούν την περιουσία τους και τους αρέσουν οι άνθρωποι που κάνουν οποιαδήποτε συντήρηση εύκολη», λέει ο Fernandez.

Μια άλλη πιθανή ανησυχία είναι η πιθανότητα έξωσης. Ακόμα κι αν μπορείτε να συμβαδίσετε με το ενοίκιο, ένας ιδιοκτήτης θα μπορούσε να τερματίσει την ενοικίασή σας πουλώντας το κτίριο, για παράδειγμα.

Αλλά οι ιδιοκτήτες σπιτιού δεν έχουν ανοσία σε πιθανές εξαρθρώσεις, σημειώνει ο DeSantis. Πολλοί ηλικιωμένοι πρέπει να μετακομίσουν σε εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης επειδή δεν είναι πλέον ασφαλείς στα σπίτια τους. Συνιστά στους ανθρώπους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μετακινηθούν σε πιο υποστηρικτικές κατοικίες, ενώ εξακολουθούν να έχουν την υγεία και την ενέργεια για να διαχειριστούν τη μετάβαση.

«Λάβετε αυτήν την απόφαση νωρίτερα, αντί να σας την επιβάλλουν», λέει ο DeSantis.


Αυτό το άρθρο γράφτηκε από τη LIZ WESTON του NerdWallet από Το Associated Press και αδειοδοτήθηκε νόμιμα μέσω της Industry Dive Αγορά περιεχομένου. Απευθύνετε όλες τις ερωτήσεις αδειοδότησης στο [email protected].